Co robić, kiedy dziecko często choruje?

Kiedy dziecko bardzo często zapada na infekcje, najlepszym rozwiązaniem będzie skonsultowanie się z lekarzem i znalezienie przyczyny osłabionej odporności. Można także zastosować wiele suplementów i tradycyjnych metod, które pozwolą dziecku przetrwać okres jesienno-zimowy bez poważnych dolegliwości.

Oprócz aloesu, żeń-szenia i jeżówki purpurowej istnieje wiele innych roślin, które mają korzystny wpływ na działanie układu immunologicznego. W każdej kuchni powinien znajdować się imbir. Ten aromatyczny korzeń zawiera substancje o działaniu przeciwzapalnym. Stanowi doskonały dodatek do ciepłej, rozgrzewającej herbaty z miodem. Miód również należy do naturalnych produktów chroniących przed infekcjami. Zawiera bardzo wiele substancji, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie, w tym minerałów, witamin i enzymów o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Takie właściwości będzie miał jednak tylko prawdziwy miód dobrej jakości. Tanie produkty z supermarketu niestety nie poprawią zdrowia, dodatkowo są źródłem dużej ilości kalorii. Tradycyjnym sposobem na przeziębienia jest mleko z miodem i czosnkiem. Czosnek to nie tylko źródło cennych witamin, ale także naturalny antybiotyk o silnym działaniu przeciwbakteryjnym. Osoby, które nie lubią smaku czosnku, mogą kupić wyciąg z tej rośliny w kapsułkach.