Ksylitol – bezpieczny dla dziecka?

Ksylitol to niskokaloryczna alternatywa dla cukru. Metabolizm ksylitolu w zasadzie przebiega niezależnie od insuliny. Indeks glikemiczny cukru brzozowego jest stosunkowo niski, dlatego ten produkt zalecany jest cukrzykom. Z tego samego powodu jest polecany osobom, które się odchudzają. Pomaga zmniejszyć kaloryczność posiłków i zapobiega zbyt dużym zmianom poziomu glukozy we krwi.

Ważną zaletą ksylitolu jest fakt, że poprawia on przyswajanie wapnia przez kości, co pomaga w zapobieganiu osteoporozie. Tradycyjny cukier wykazuje odwrotny wpływ na organizm – prowadzi do utraty soli mineralnych, w tym wapnia. Używanie cukru brzozowego zmniejsza ryzyko próchnicy. Przywraca on prawidłowe pH śliny, które hamuje rozwój bakterii powodujących ubytki. Z tego powodu stosowany jest jako dodatek do past do zębów. Nie ma wątpliwość, że zastąpienie tradycyjnego cukru ksylitolem ma korzystny wpływ na organizm. Cukier brzozowy cieszy się rosnącym zainteresowaniem, dlatego staje się coraz bardziej dostępny. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także w dużych supermarketach.

Czy można podawać ksylitol dziecku? Jak najbardziej! Ta substancja jest uznawana na słodzik odpowiednie dla dzieci, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią. Warto więc zastosować go w kuchni, żeby przygotowywać zdrowsze desery.