Produkty, które warto włączyć do diety dziecka

Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać witamin, minerałów a także innych niezbędnych mikroelementów. Ma to ogromne znaczenie przede wszystkim w przypadku dziecka, ponieważ potrzebuje ono składników odżywczych do prawidłowego rozwoju.

Jakie produkty warto włączyć do jadłospisu malucha? Na pewno są to warzywa i owoce. Można je podać w atrakcyjnej formie, która przekona dziecko do jedzenia. Popularne oleje stosowane do gotowania, na przykład olej rzepakowy i oliwa z oliwek są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają między innymi kwasu omega-6, który jest niezbędny do produkcji wielu hormonów, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i usprawnia pracę mózgu. Niestety zazwyczaj dostarczają niewiele kwasów omega-3, które szybko tracą większość właściwości pod wpływem kontaktu z powietrzem i światłem. Do prawidłowej pracy jelit niezbędny jest błonnik, który można znaleźć np. w pełnych ziarnach zbóż. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt duża ilość błonnika może podrażnić jelita, a także doprowadzić do problemów z właściwym wchłanianiem składników w układzie pokarmowym.

Jak zachęcić dziecko do jedzenia zdrowych produktu? Najlepiej jeśli damy mu przykład własnym zachowanie. Jeśli codziennie sięgamy po słodycze i niezdrowe przekąski, trudno wymagać, żeby nasze dziecko dożywiało się inaczej.